27 Kasım 2014 Perşembe

Yeni Yıl Ruhu



    Yeni Yıl dönemi oldukça renkli geçer, caddeler, çarşılar, vitrinler ışıl ışıldır, ağaçlara rengarenk ışıklar asılır, çam ağaçları süslenir, her yer kırmızı, yeşil ve beyaza bürünür.
Havanın dondurucu soğuğuna rağmen dolaşmak, vitrinleri seyretmek keyiftir bu zamanda, ışıl ışıl sokaklardan geçerken gözümüz hep pencerelerdedir, her pencerenin önünde süslü, ışıklı bir çam ağacı vardır. Evlerde her yıl raflara kalkan yeni yıl süsleri ortaya çıkar, çam ağaçlarına rengarenk, sevimli süsler asılır, minik melekler, Noel babalar, geyikler, çanlar, rengarenk toplar, kar taneleri. Yanıp sönen ışıklar ile ışıl ışıldır çam ağaçları, en tepesinde de aydınlık bir geleceği temsil eden kocaman bir yıldız.


Yeni yıl'da çam ağacı süslemesi 16. yy Kuzey Avrupasında bir Kelt geleneği olarak ortaya çıkmıştır. Yeşil Ağaç verimlilik, bereket ve üretkenliğin sembolü olarak kabul edilir. Noel döneminde meydanlarda ve evlerde çam ağaçları süslenirdi. Süsleme için mevsimsel yemişler, evde yapılan süsler kullanılır, şömine başına asılan el örgüsü kırmızı çoraplar içine hediye paketleri bırakılırdı. Başlar da ormanlardan kesilen çam ağaçları kullanılmışsa da günümüzde ağaç kesmek yerine plastik çam ağaçları gerçeğinin yerini almıştır. Halen Avrupa'da meydanlarda kocaman bir çam ağacı süslenir, caddeler ışıklandırılır, Noel Pazarları kurulur.


   Yılbaşını kutlama amacı Hristiyanlıkta İsa'nın doğumunun, Müslümanlıkta ise Yeni yıl başlangıcının kutlanmasıdır. Kökeni itibarı ile dinsel bir bayram olsa da günümüzde miladi takvimi esas alan, ulusların yeni yıl başlangıcı için kutladığı bir etkinlik olmuş, dinsel bir bağlamdan öte kültürel bir anlayışa dönüşmüştür. Bu dönem de hediyeler alınır, kutlamalar yapılır, yeni yıla iyilik, bereket, refah, huzur, barış beklentileri ve dilekleri ile girilir.




 Günümüze kadar süre gelen bu gelenekle beraber kutlamalar ve süslemeler şimdilerde oldukça zenginleşmiştir. Süslü çarşılar, rengarenk vitrinler, ışıl ışıl meydanlar dünyanın her yerine yayılmıştır. Sadece alışveriş yapmak için değil de özellikle bu büyülü atmosferi yaşamak için gidilir bu ortamlara ve böylece kış ayının puslu, soğuk ve iç karartıcı havası biraz olsun dağılır, her yeri renkli ve ışıltılı Yeni Yıl ruhu kaplar.

   Soğuğu fazlasıyla hissettiğimiz şu günlerde en iyisi çıkın dışarı ve bu sihirli atmosferi doyasıya yaşayın, bol ışıltılı çarşılarda, caddelerde gezinin, alışveriş yapın, hediyeler, kokina çiçekleri alın, hele bir de kar yağıp bembeyaz olursa her yer değmeyin keyfimize, bu büyülü atmosfer böylece tamamlanmış olur.

Bol renkli, ışıltılı, keyifli bir yıl olsun hepimize...













Zencefilli Kurabiye





Malzemeler:

250 gr Tereyağı (yumuşak)
1 Yumurta Sarısı
1 bardak Pudra Şekeri
4 bardak Un
1 paket Vanilya
1 çay kaşığı Karbonat
2 çay kaşığı Tarçın
2 çay kaşığı Zencefil

Yapılışı:

-Tüm malzemeyi karıştırıp iyice yoğurun
-Hamurdan parçalar koparıp avucunuzda yuvarlayın
-Merdane ile 1 cm kalınlığında açın
-Kurabiye kalıpları ile kesin
-Yağlı kağıt serili tepsiye aralıklı dizin
-175 C fırında üzeri çok kızarmadan pişirin.


Afiyet Olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder