4 Kasım 2014 Salı

Pastırma Yaz'ı


PASTIRMA YAZ'I




   Sonbahar geçiyor, yapraklar döküldü, havalar bulutlanmaya, yağmurlar yağmaya başladı... Dolaptan kışlıklar çıkarıldı, yazlıklar hurçlara kaldırıldı, kaloriferler yandı, tam da kış geliyor derken bir de baktık güneşin o parlak, ısıtıcı yüzü tekrar kendini gösterdi ve bizi tekrar bahar havasına soktu. Ne giyeceğimizi şaşırıyoruz dışarı çıkarken, paltomu giysem, mont mu alsam yok hava sıcak kazak yeter...  Öyle ki meyve ağaçları bile aldanıyor buna, tomurcuk vermeye başlıyor.
Bizi tam bahar havasına sokmuşken arkasından öyle bir soğuk yapıyor ki, bizler hasta limon, bal zencefil döneminde, tomurcuklar don dallarında....



   İyi de kış ortasında yaz olur mu, hadi olur da adı Pastırma Yaz'ı olurmu, havalar ile ne ilgisi var bu Pastırma'nın?

   Sanıldığı gibi bu bir hurafe değil, meteorolojik bir olay, Havanın beklenmedik bir şekilde mevsim normallerinin üstüne çıkması. Aniden soğuyan havanın atmosferdeki sıcak ve soğuk hava kütleleriyle çarpışarak yön değiştirmesiyle oluşuyor. Bu değişimde havanın yaklaşık 1 hafta süre ile ısınmasını sağlıyor Ekim'in son haftaları ile Kasım'ın ilk haftaları arasında...
Bizde ''Pastırma Yaz'ı'', Almanya'da ''Kocakarı Yaz'ı'', İsveç'te ''Azize Brigitta Yaz'ı'', ABD'de ise ''Yerli Yaz'ı''...

    İsminin Pastırma Yaz'ı olmasının sebebi ise; bu dönemin en iyi pastırma yapma zamanı olmasından kaynaklanıyor. Gece gündüz arası sıcaklığın birbirine yakın ve gündüzleri sıcak olması nedeni ile Pastırmanın en ideal şekilde kuruması bu dönemde oluyor. Et ve çemen en iyi bu soğuk ve yağışsız, ayazlı gecelerde kaynaşıyor. Bu nedenle bu geçiş dönemine yöresel olarak ''Pastırma Yaz'ı, Pastırma Sıcakları, Pastırma Ayazı'' gibi isimler verilmiş.

   Kış o sert ve soğuk yüzünü göstermeden bize de baharın bu son güneşli günlerinin tadını çıkarmak kalıyor, fazla açılmadan, üşütmeden ve bu Yalancı Bahar'a aldanmadan...











Paçanga Böreği




Malzemeler:
3 Yufka
1 Domates
2 Çarliston Biber
100 gr Pastırma
150 gr Kaşar Peynir



Yapılışı:
-Domates, biber ve kaşar peyniri ufak küpler halinde doğrayın
-Pastırmayı ince ince kesin
-Yufkaları 4 e bölün,
- İçine harcı koyup kalın bir sigara böreği gibi sarın
-Kızgın yağda kızartıp sıcak olarak servis yapın.

Afiyet Olsun...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder