11 Kasım 2014 Salı

Amasra


AMASRA




  Batı Karadeniz de küçük bir sahil kasabası olan Amasra, denize doğru uzanan yarımadası, etrafında liman görevi gören iki korunaklı koyu ve tabiatı ile mavinin yeşile, yeşilin maviye karıştığı eşsiz bir doğa harikasıdır.
Cenevizlilerin elinde bulunan bölgeyi fethe geldiğinde Fatih Sultan Mehmet, hayranlığını ''Çeşm-i Cihan'' bu mu ola?'' diyerek göstermiş ve burayı ''Dünyanın Gözü'' ilan etmiştir.
Tarih boyunca hep bir liman kenti karakteristiği taşıyan Amasra, her dönemde gemi ve tekneler için korunaklı bir liman, bir sığınak olmuştur. İstanbul boğazından çıkıp, doğuya doğru yelken açanlar için güvenle demir atacakları sığınma noktalarından en uygunudur.
50'li yıllardan itibaren plajları ile iç turizm'de adından sıkça söz ettiren bir dinlenme yeri, 80'li yıllarda Akdeniz ve Ege popüler olana kadar, Ankara'nın sayfiyesi'dir.
Mendirekteki kayalarda olta ile balık tutanlar, Küçük ve Büyük Limana dizilmiş balıkçı tekneleri ile tipik bir balıkçı kasabasıdır Amasra.



  




   Amasra'nın büyük kentlere olan yakınlığı, denizi ve eşsiz doğası bölgenin kısa zamanda tanınmasını ve turizmde gelişmesini sağlamıştır. 
Bölge'deki otel sayısının yetersiz olması nedeni ile yerli halk evlerini turistlere açmış ve böylece Türkiye'de ki ilk ev pansiyonculuğu bu bölgede başlamış olmuştur.










   Bu küçük sahil kasabasında bir gününüzü dolu dolu geçirmeniz mümkün. Fotoğraf makinenizi alın ve yürüyerek tüm Amasra'yı dolaşın... Ceneviz, Bizans ve Roma dönemine ait izler göreceksiniz burada. Kale içi, Kale Kapısı, Direk Kaya, Kemere Köprüsü... Tarihe meraklı iseniz Müzesini mutlaka görün.

   Büyük ve Küçük Limandaki tekneler, balıkçılar, salaş balıkçı lokantaları arasında gezinin, oradan da Çekiciler Çarşısı'na... Bu cıvıl cıvıl iki tarafı dükkanlarla dolu daracık sokakta neler yok ki, el yapımı tahta ürünler, hasır işleri,el dokumaları, tekne maketleri, şimşir kaşıklar ve rengarenk hediyelikler...





    Amasra'yı bir de denizden görmek isterseniz tekne turlarına katılıp bölgeyi deniz yolu ile dolaşabilirsiniz, Büyük Liman dan Tavşan Adası ve Küçük Liman'a... Eğer vaktiniz bol ise bölgenin batısında ki ''İnkumu'' ve doğusunda ki ''Çakraz'''ın plajlarını da ziyaret edin, o upuzun kumsalları ve mavi yeşil doğasına hayran kalacaksınız.
   İyice yorulduktan sonra sahil kenarında ki bir balıkçıya oturup balığınızı ısmarlayın. Bir anda masanız  çıtır çıtır balıklar, yeşilliklerle dolu salatalar ve deniz ürünleri ile dolacak, üstüne de leziz bir Ballı Yoğurt... Hem gözünüze hem midenize tam bir şenlik.

   Bundan sonra Amasra'ya sadece tatil için değil, sırf balık yemeye de gideceğinize emin olabilirsiniz, tabi ki yanındaki eşsiz mavi yeşil doğa ve keyifli manzarada cabası... 













Karides Güveç




Malzemeler:

200 gr Karides
200 gr Mantar
1 Soğan
2 Domates
2 Yeşil Biber
2 diş Sarmısak
100 gr Kaşar Peynir
1 kaşık Tereyağı
1 kaşık Zeytinyağı
Tuz, Karabiber, Pulbiber


Yapılışı:

-Tavaya tereyağı ve zeytin yağını koyup kızdırın
-Doğranmış soğan, yeşil biber ve sarmısağı ekleyip düşük ısıda kavurun
-Dilimlenmiş mantarları ekleyip diriliği gidene kadar kavurun
-Karidesleri ekleyip 3 dk kavurun
-Domates ve baharatı ekleyip yüksek ısıda kaynayana kadar karıştırın 
-Domates suyunu çekince ocaktan alıp güveç kaplarına boşaltın
-Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpin
-200 C fırında 10 dk pişirin.

Afiyet Olsun...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder