16 Ekim 2014 Perşembe

Şirince









   Şirince adı gibi şirin küçük bir Ege köyü. Şelçuğu geçtikten sonra kıvrım kıvrım bir yolda zeytin, mandalina ve üzüm kokuları arasında ulaşırsınız buraya, yolun sonunda eski Rum evleri ile bu ufacık köy karşılar sizi.

















 




Taşlarla döşeli o dar sokaklarında gezerken neler neler çıkmaz ki karşınıza, tezgahlarda köylülerin yaptığı el emeği göz nuru işler, şile bezi elbiseler, boncuklar, takılar, rengarenk yemeniler, sabunlar, doğal bitkiler, zeytinyağları, reçeller, ev yapımı salçalar daha neler neler.

Çeşit çeşit şarapların tadıldığı dükkanlara mutlaka uğrayın, hayatınız boyunca bu kadar fazla çeşit tatmadığınızı göreceksiniz, özellikle meyve şaraplarını tavsiye ederim, yoğun meyve tadında bir o kadar da lezzetlidir bu şaraplar...





   Gezintiden sonra oturun eski bir Rum evinin terasına, köylülerin yaptığı gözlemelerin ve Karadut şurubunun tadına bakın, Mürver Şurubu da köye özgü, değişik lezzetlerden biridir,  sonrasında Tarihi evlerin arasından tepeye doğru tırmanarak Eski Kiliseyi ziyaret edin, buradan Şirince'yi kuşbakışı seyredebilir ve köyün o mistik havasını içinize çekebilirsiniz.
    Dönüşte o kıvrımlı yoldan zeytin ağaçlarını seyrederek giderken bilirsiniz ki bir gün mutlaka yolunuz yine buraya düşecek...






Zeytinli Tuzlu Kek




Malzemeler:
3 bardak Un
1/2 bardak Yoğurt
3 Yumurta (1 yumurtanın sarısı ayrılacak)
2/3 bardak Sıvıyağ 
1 bardak Siyah Zeytin
1 parça Beyaz Peynir
1 kaşık Dereotu
1 çay kaşığı Tuz
1 çay kaşığı Karbonat

Yapılışı:
Unun ortası açılıp tüm malzeme konur ve karıştırılır
Zeytinlerin çekirdekleri çıkarılıp halka halka doğranır hamura karıştırılır
Hamur yağlanmış kalıba dökülüp üzerine yumurta sarısı sürülür
Önceden ısıtılmış fırında 35-40 C de pişirilir.


 Afiyet olsun...








2 yorum:

  1. Çok merak ediyordum Şirinceyi şimdi iyice merak eder oldum :)

    YanıtlaSil
  2. Tavsiye ederim mutlaka görmelisin ;)

    YanıtlaSil