10 Ekim 2014 Cuma

Hamsa

HAMSA


   Fatma'nın eli; Arapça Hamsa, İbranice Hamash, Türkçe de Beş anlamına geliyor. Nazardan koruduğu ve Bereket sembolü olduğuna dair bir inanış var. İslam ve Musevilikte yer alan bu ortak sembolün geniş bir coğrafyada halen etkisine inanılmaktadır.

   Son yıllarda oldukça popüler olan Hamsa bir çok ünlü tasarımcının kolleksiyonlarına da girmiştir, Günümüzde takı, dekorasyon, nazarlık, tişört, çanta gibi pek çok objede yaygın olarak kullanılmaktadır. 

   Bu sembolün keşfedilmesinin altında aslında bir kıskançlık hikayesi yatar... İnanışa göre Hz. Fatma mutfakta Helva kavururken eşi Hz. Ali'yi genç ve güzel bir cariye ile görür ve o şaşkınlıkla elini Helva tenceresine daldırır, böylece kavurmaya devam eder ancak eline birşey olmaz, bunu fark eden Hz. Ali, Fatma'nın elini tencereden çıkarır, Hikayenin sonrası bilinmez ama o günden sonra Fatma ananın elinin kutsallığına, gücüne inanılır, güç, bereket, dayanıklılık gibi manevi ihtiyaçların simgesi olur. Fatma'nın Eli'nin yüzyıllardır sahiplerine şans getirdiğine, onlara sabır ve sadakat erdemleri verdiğine inanılan bir tılsım haline gelir. Bundan dolayıdır ki Hamsa figürü her dönem sevilerek kullanılan bir figür haline gelmiştir. 



M
                                                             







Un Helvası




Malzemeler:
2 bardak Un
125 gr Tereyağı
1 bardak Toz Şeker
2 bardak su

Yapılışı:
Şeker ve Su'yu kaynatıp bir kenarda soğumaya bırakın
Yağı eritip un'u ekleyip kavurun, soğuk şerbeti dökerek karıştırın
Kaşık ile şekil verip servis tabağına dizin.


Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Hikaye güzelmiş Zeynep Hanım bende tam Hz. Fatma eli olan bir kalem etek beğenmiştim :) Kolyelerde şahane güle güle kullanın.

    YanıtlaSil
  2. evet Elifcim herkes bu figürü biliyor da hikayesini pek bilen yok, bir hatırlatayım dedim :)

    YanıtlaSil