27 Ekim 2014 Pazartesi

Çikolata

ÇİKOLATA



    Latince adı ''Tanrıların Besini'' anlamında ''Theobremocacao'' olan Kakao ağacının çekirdekleri kavrularak öğütülür ve elde edilen macun görünümündeki sıvıdan Çikolata elde edilir.
Macerası Güney Amerika'da başlayarak Avrupa'ya sıçramış kakao tohumlarının ağzımızda Çikolata olarak erimesi yüzyıllar sonrasını bulmuş ve sonrasında da ard arda Çikolata dükkanları açılmaya başlamıştır.

   Kadifemsi kahverengi görünümü ve yoğun tadıyla cezbedici bu doku, sadece kokusuyla bile insanı baştan çıkaran, iştah açıcı görüntüsüyle yüzyıllardır, tutkunun, isteğin, mutluluğun, enerjinin sembolü olmuştur.




   
 Kim sevmez ki çikolatanın damaklarda bıraktığı o eşsiz lezzeti, sıcak bir kahvenin yanında yenen çikolatalı Pasta'nın verdiği hazzı kim inkar edebilir? Portakal, nane, acı biber, vişne likörü, badem ezmesi gibi zıt tatlarla kim daha fazla yakışır ve bizi şaşırtır...

 
Size benden bir tavsiye, oturun evde bir hafta sonu, sarının battaniyenize, alın elinize sıcak çikolatanızı, açın ''Chocolate'' filmini. Juliet Binoche'un harika oyunculuğu eşliğinde bırakın kendinizi Çikolata'nın o cezbedici dünyasına... Çikolatanın dayanılmaz çekiciliğine nasıl kapıldığınıza inanamayacaksınız.




''Ah o kahrolası merak yok mu?
O ağaçta parlayan yasak elmayı dişleme tutkusu...
Yaldızlı bir paketin altından sızan dayanılmaz çikolata kokusu...
Ah o baştan çıkarıcı vaatlerle çıkagelen ve bizi hiç tanışmadığımız
hazlara davet eden kırmızı pelerinli iblisler...
En umulmadık yerde hayatımıza girer, ağzımıza bir parmak kakao çalıp o güne dek
aziz, leziz, asil, sefil bildiğimiz ne varsa unutturabilirler.
Bunu siz yaşamazsanız, bir gün kasabaya gelen, hayatınıza giren bir yabancı yapar...''

                                                                                                         Can Dündar




TRUFF


Malzemeler:
250 gr Kakaolu Kek
200 gr Krema
100 gr Bitter Çikolata
100 gr Sütlü Çikolata

Yapılışı:
-Kek ufalanır
-Krema ısıtılır, ocağın altını kapatıp içine kırılmış bitter çikolata parçalarını atarak eritin
-Karışımı kek ile karıştırın ve buzdolabında 2 saat bekletin
-Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın
-Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizerek dolapta 2 saat bekletin
-Sütlü çikolatayı benmari usulü eriterek truff'ların üzerini kaplayın
-Üzerini dövülmüş Antep fıstığı ve ya Hindistan cevizine bulayarak servis tabağına dizin.


Afiyet olsun...

2 yorum:

  1. Truff ne yapardım Zeynep Hanım bir ara hatta ofise getirirdim :) Unutmuşuz bu lezzeti hatırlattığınız iyi oldu :)

    YanıtlaSil
  2. Evet hatırlamazmıyım, benimde en sevdiğim lezzetlerden biri bu...:)

    YanıtlaSil