21 Temmuz 2015 Salı

Selimiye


   Bozulmamış doğası, muhteşem denizi ile biraz Akdenizli, çokça Egeli, zeytin, badem, nar ağaçları içinde, köy havası bozulmamış cennet beldelerimizden biri Selimiye.
Eskiden kendi halinde bir balıkçı köyü iken son yıllarda adını sıkça duymaya başladığımız bir tatil noktası. Henüz betonlaşmanın ulaşamadığı, el değmemiş doğası ve sakin denizi ile tatilcilerin özellikle de denizcilerin uğrak noktası olmuş.

Denizi ve havası hep sakin Selimiye'nin, en ufak dalga olmayan koy adeta bir göl havasında, belki upuzun bir sahili ve kumsalı yok ama durgun, pırıl pırıl, yüzerken balıkları görebileceğiniz berraklıkta bir denizi var.


   


  Kıyı boyunca dizilmiş balık lokantaları ve butik otelleri muhteşem bir doğa ve deniz manzarasına sahip. Ufak dükkanlar da yer alıyor sahil boyunca, tüm esnaf güler yüzlü ve ilgili. 
Daha çok butik otellerin hizmet verdiği Selimiye de bizim tercihimiz ''Losta Sahil Evi'' oldu. Ortamın doğal dokusuna uygun taş mimarisi, her ayrıntısı ince düşünülmüş, mitolojiden isimler verilmiş şirin odaları ile kendinizi evinizde gibi hissedeceğiniz bir yer burası. Güler yüzlü ve içten personeli de  her an size yardımcı olmaya hazır. Özenli kahvaltısı, sıcacık pişi'leri, beş çayında ki ev yapımı kek'i gerçekten leziz, hele akşam yemeğinde yediğimiz Lagos ızgaranın tadı hala damağımda.



  Deniz kenarında sıralanmış balık lokantalarında taptaze balık ve deniz ürünleri, Ege'nin çeşit çeşit otları ile yapılmış leziz mezelerini bulabilirsiniz. ''Sardunya Balık Lokantası'' da bunlardan biri. Deniz üzerine kurulmuş ahşap iskeledeki beyaz masalarında, teknelerle iç içe harika bir manzaraya karşı yiyebiliyorsunuz yemeğinizi. Karides güveç, kalamar tava, deniz börülcesi, kabak çiçeği dolması ve daha pek çok başlangıç... tüm mezeleri leziz, levreği gayet iyi, ''Deniz Ürünleri Güveç'' ve levrek'ten yapılan ''Sardunya Special'' i özel yemeklerinden. Selimiye'nin en kalabalık restoranlarından biri ''Sardunya'', bu nedenle rezervasyon ile gitmenizi tavsiye ederim.





 Burada köyü bir uçtan bir uca yürüyerek gezebilir, günlük tekne turlarına katılarak Hisarönü körfezinin muhteşem koy ve adalarını görebilirsiniz. Ayrıca sörf, yelken, kano, balık tutma, yüzme gibi aktiviteler içinde çok uygun bir yer.

  Selimiye, sakin, huzurlu, doğa ile iç içe olmak isteyenler için unutulmaz bir tatil noktası. Havasından mı suyundan mı bilmem ama, bir kere suyunu içip havasını soludunuz mu tekrar tekrar gitmek isteyeceğiniz bir yer. Sizde tatil rotanızda bu bölgeye yer ayırıp, bu eşsiz havayı soluyun, akvaryum koylarını görün, inanın pişman olmayacaksınız.

Mutlu ve huzurlu tatiller...



Şef'in Tavsiyesi:

Yeşil Karides Sosu





Malzemeler:

4 Yeşil Soğan
2 diş Sarmısak
1 kaşık Un
2 kaşık Krema
2 kaşık Sıvı Yağ
1.5  kaşık Üzüm Sirkesi (ve ya beyaz şarap)
tuz, karabiber

Yapılışı:
-Sarmısak ve soğanların beyaz kısımlarını çok ince kıyıp yağda 3-4 dk çevirin
-sirke, sulandırılmış un, kremayı ekleyip karıştırın
-sos kıvamına gelince soğanın yeşil kısımlarını ince doğrayıp ilave edin
-tuz ve biber ekleyip karıştırın.

Not: Bu sos özellikle karides tava, karides şiş ve karides ızgara da kullanılıyor. Balık ızgara ve tavaların yanında da kullanabilirsiniz.

Afiyet olsun.









12 Temmuz 2015 Pazar

Kuşadası Yat Limanı




  Kuşadası, uzun sahilleri, otelleri,  yat limanı ve pek çok tarihi noktası ile en ünlü ve en büyük turistik merkezlerimizden biridir. Küçük bir sahil kasabası iken son zamanlarda betonlaşmanın artmasıyla bir şehir görünümü alsa da turizme olan katkısı yadsınamaz. Limana yanaşan gemilerin getirdiği turistlerle dolup taşan Kuşadası sokakları, tüm sezon boyunca cıvıl cıvıl'dır.

Türkiye'nin 2. büyük deniz kapısı olan Kuşadası'nda, turistik gemilerin yanaştığı 2 büyük iskele ve 700 yat kapasiteli yat limanı bulunmaktadır.





  Kuşadası limanı, Türkiye'de deniz yolu ile en fazla giriş çıkış yapılan limandır.
Yılda yaklaşık 2500 geminin ziyaret ettiği limana, yılın her mevsimi gemiler yanaşmaktadır, özellikle yaz aylarında Yunanistan ve İtalya'ya düzenli gemi seferleri düzenlenmektedir. Limanda Ege adalarından turist getiren gemilerin yanı sıra Kuşadası-Sisam Adası seferleri yapan feribotlar bulunmaktadır ayrıca günü birlik turlar yapan yolcu motorları ve mavi tur yapan yatlar vardır.




Ege denizindeki en büyük ve en gelişmiş marinaya sahip Setur Kuşadası yat limanı, yatlara kışlama sağlayan Türkiye'nin en iyi donatılmış yat limanıdır. Misafir yatlara ihtiyaçları olan tüm imkanları sağlayarak en iyi şekilde hizmet verir.







  Limana yanaşan Cruise'ları, marinasındaki yat ve tekneleri ile Kuşadası eşsiz bir manzaraya sahiptir, bu manzarayı en iyi seyredebileceğiniz noktalardan biri ise bana göre kuşkusuz Kısmet Otel.
Bir yarımada üzerinde, yat limanı'nın hemen yanında bulunan Kısmet Otel, Kuşadası'nın en eski otellerinden biridir. Otelin huzur verici sessizliğinde Kuşadası'nı panoramik olarak izlemek, Güvercin Ada ve yat limanına karşı güneşi batırmak Kuşadası'nın olmazsa olmazıdır.

Sizde bu eşsiz manzara da huzuru bulmak istiyorsanız mutlaka buraya uğrayın derim.

Sevgi ve huzurla, sağlıcakla kalın...


Şefin Tavsiyesi:

Levrek Marine




Malzemeler:

500 gr Levrek Fileto
1 Kuru Soğan
1 Limon suyu
2 kaşık Hardal
1 çay bardağı Elma Sirkesi
1/2 çay bardağı Zeytinyağı
5-6 diş sarımsak
2 dal taze fesleğen
tuz, tane karabiber


Yapılışı:
- Levrek filetoları parmak kalınlığında dilimleyin
-Kuru soğanı piyazlık doğrayıp tuzla ovun, 10 dk bekletip yıkayın ve levreklerin üzerine yayın
-Bir kapta dövülmüş sarmısakları, limon, sirke, hardal, tuz ve zeytinyağını karıştırın
-Kıyılmış fesleğeni ve tane karabiberleri marine sosuna ilave edip levrek ve soğanların üzerini kaplayacak şekilde dökün
-1 gün kadar kapalı olarak buzdolabında bekletin.

Afiyet olsun.





2 Temmuz 2015 Perşembe

Davutlar Balıkçı Barınağı



   Kuşadası denince Davutlar sahilini bilmeyen, orada tatil yapmayan yoktur, ama Sevgi Plajındaki Balıkçı Barınağını orada yaşamayanlar haricinde kaçımız bilir?

Önceleri sazlık ve balçık halinde iken Davutlar belediyesi tarafından Çatalazmak deresinin islahı ile oluşturulmuş bir balıkçı barınağı burası. 123 teknelik kapasitesi ile deniz tutkunlarının korunma ve barınma yuvası olmuş. 



   Temizlenerek islah edilen dere ağzı şu anda balıkların üreme alanı haline gelmiş, dere balık dolu ancak bu alanda balık avlamak yasak. Balıkçı barınağı, küçük tekneleri, sevimli ördekleri, ve balıkları ile bölgenin eşsiz mekanlarından biri haline gelmiş. Fotoğraf severler için eşsiz bir mekan durumunda özellikle de gün batımında harika kareler yakalayabiliyorsunuz.





  
   Burada Sevgi Plajının upuzun sahilinde yürüyüş yapabilir, balıkçı barınağını gezebilir, ördekleri ve balıkları besleyebilirsiniz, Sahil boyunca denize karşı oturabileceğiniz pek çok kafe ve restoran var, 
Balıkçı barınağın da bu eşsiz manzaraya karşı  bir de küçük ama sevimli bir balık lokantası var, dere ağzı ile denizin birleştiği yerde. Yılın her mevsimi açık olan bu balıkçı günlük taze balıkları, ahtapot tandırı ve deniz mahsullü böreği ile ünlü. Taptaze balığınızı balıkçı barınağındaki bu şirin balıkçının bahçesinde eşsiz manzaraya karşı keyifle yiyebilirsiniz, üstüne de fırından yeni çıkmış sıcacık tahin helvası...




Kuşadası'na gelirseniz bu gezi noktasına uğramadan, upuzun sahilinde yürümeden, balıkçı barınağını görmeden, tazecik balıklarını yemeden dönmeyin derim.

Herkese keyifli, an'ı yaşayabileceğiniz tatiller...



Mekan Tavsiyesi:

FIRINDA SICAK HELVA




Malzemeler:

250 gr sade Helva
2 fincan Süt (ve ya su)
Yarım limon suyu ve limon kabuğu rendesi (isterseniz portakal da kullanabilirsiniz)

Yapılışı:

-Helvayı çatal ile iyice ezin
-Süt, limon suyu ve limon kabuğu rendesini ekleyip karıştırın
-Yağlanmış güveç kalıplarına boşaltın
-180 C de yaklaşık 20 dk üzeri kızarana kadar pişirin.

Afiyet olsun...