15 Haziran 2015 Pazartesi

Yeniçağa Gölü




   İstanbul-Ankara kara yolu üzerinde, Bolu'nun Yeniçağa ilçesinde bulunan Yeniçağa Gölü, Kuzey Anadolu fay hareketinin oluşturduğu tektonik çöküntü içerisinde su birikmesiyle meydana gelmiş sığ ve çanak bir göldür.
 Göller bakımından zengin olan Bolu'nun ''Doğal Gölleri'' arasında en büyük olanıdır. Büyüklüğü yağış durumuna bağlı olarak mevsimsel değişiklikler göstermekle beraber, 260 hektarlık alanı ile  en çok bilinen Abant gölünün yaklaşık 4 katı büyüklüğündedir. 


  
   Göl ve çevresi Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından Uluslararası Ramsar kapsamına alınmış ve korunması gereken sulak alan olarak ilan edilmiştir. Farklı fauna ve florası ile Türkiye'nin sayılı sulak alanlarından biridir. 
Çevresinde sazlık, bataklık ve çeşitli bitkilerin bulunduğu, tatlı su balıklarının yaşadığı gölde olta balıkçılığı yapılmaktadır. Ayrıca göl, kuşların göç yolu üzerinde bulunması nedeni ile çok fazla sayıdaki kuş çeşidine ev sahipliği yapmaktadır. Bir Kuş Gözlem Evinin bulunduğu Yeniçağ Gölün de yılın belli dönemlerinde su kuşlarını gözlemlemekte mümkündür.






  

 Göl çevresinde mesire alanı, futbol sahası, ve yürüyüş yolu bulunmaktadır. Yemyeşil doğanın içinde, eşsiz göl manzarasına karşı piknik yapmanın yanı sıra göl çevresinde yürüyüş yapabilir, bisiklete binebilir, olta balıkçılığı, kampçılık, fotoğrafçılık ve doğa sporları yapabilirsiniz.




   Bu yıl ilki düzenlenen ''Extreme ve Doğa Sporları Etkinliği'' ile göl ve çevresinde pek çok aktivite gerçekleştirilmiş olup, bölgenin doğa sporlarına olan uygunluğu gösterilmiştir. Etkinlikler kapsamında yelken, rüzgar sörfü, jet ski, kürek, su altı dalış, paramotor, off-road, okçuluk ve bisiklet sporları ile ilgili faaliyetlerde bulunulmuştur.
Bir doğa ve spor aşığı iseniz, yemyeşil doğası ve gölü ile  bu  eşsiz bölgeyi mutlaka görün derim. 
Yeniçağ gölü, bundan sonra sadece doğal güzelliği ile değil, doğa sporlarına uygunluğu ile de bir cazibe merkezi olacağa benziyor. Bu eşsiz ve doğa harikası yerlerin korunması, kollanması ve halkın bu konuda bilinçlendirilmesi dileği ile...

















Yöresel Yemek:  


Cevizli Keşli Erişte




Malzemeler:
1 kg Erişte
200 gr Keş
250 gr Tereyağı
100 gr Ceviz
300 gr Süzme Yoğurt

Yapılışı:
-Kaynamış suda erişteler haşlanır, haşlandıktan sonra suyu süzülür
-Tereyağı eritilerek keş ilave edilerek pembeleşene kadar kavrulur
-Haşlanmış makarnalar yağa eklenerek sotelenir
-Servis tabağına alınarak üzerine ceviz serpilir ve süzme yoğurt ile servis edilir

Afiyet olsun.




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder