3 Mart 2016 Perşembe

Cemre



Soğuk kış günlerini atlattık, bahar yüzünü göstermeye başladı artık. Cemrelerin düşmeye başlaması ile doğa da bir hareketlilik; toprak canlanmaya, tomurcuklar patlamaya, börtü böcek ortaya çıkmaya başladı. Peki Cemrelerin düşmesi ile mi başlar baharın gelişi, nedir bu Cemre, bir isim mi, bir inanış mı yoksa meteorolojik bir durum mu?





Halk inanışında kıştan bahara geçişin simgesidir Cemre, baharın müjdecisidir. İlkbahar başlangıcında, 7 şer gün ara ile düşer Cemreler, 1. si 20 Şubat'ta havaya, 2. si 27 Şubat'ta suya, 3. sü de 6 Mart'ta toprağa. Her Cemre düşüşünde hava biraz daha ısınır, toprak verimlenir.
Sırası ile havaya, suya, toprağa düşse de, meteorolojik olarak ısınmalar tam tersi olur. Isınma, toprak, hava, su şeklindedir.


Cemre adı Arapça da ''kor durumunda ateş'' anlamına gelir. Türk mitolojisinde ''İmre'' adı verilen cinin buna neden olduğuna inanılır. Baharın gelişini temsil eder. İlkbahar'da görünüp titrek ışıklar saçarak göğe yükselir, sonra buzların üzerine düşerek onları eritir, oradan da yere girer, sonrasında ısınmış topraktan buhar yükselir.





Cemreler kış soğuklarının sonudur, havaya düşmesi ile rüzgarlar başlar, Cemrelerin fırtına yaptığı, cemre günlerinin esintili ya da yağmurlu geçtiği düşünülür, bu halk dilinde kış ile baharın çarpışması/ayrılması diye yorumlanır.
Cemrenin suya düşmesi ile suda bir hareketlilik başlar, kurbağalar ve böcekler larvalarını suya bırakmaya başlar.
Toprağa düşmesi ile ise, toprak bereketlenir, verimlenir. Eski inanışlara göre, ''toprak ısınmadan atılan tohum yeşermez'', bu nedenle eskiden çiftçiler bu dönemde toprağa ekim yaparlardı.





Günümüzde her ne kadar takvimler de yer almasa da, eski dönemler de yaşayan insanların gözlemlerine dayanarak oluşturdukları halk takvimlerinde yer alan ve hafızalarımıza kazınan bir mit olmuştur Cemreler.

Folklorik bir inanış ta olsa, Cemre tarihlerinde tabiatta ısınmalar yaşanmakta, canlanmalar başlamaktadır ve hepimizin kabul ettiği gibi Cemreler soğukların son noktası, baharın müjdecisi, toprağın canlanmasıdır.

Çiçeksiz baharınız geçmesin. Sevgiyle kalın...




Mevsim Mutfağından:

ENGİNAR DOLMASI






Malzemeler:

4 adet Enginar
1 bardak Pirinç
1/2 demet Taze Soğan
1/2 demet Maydanoz
1/2 demet Dereotu ve ya Nane
1 adet Soğan
1 adet Limon
1/2 bardak Zeytinyağı
Tuz, Karabiber

Yapılışı:

-İçi için; Pirinçleri yıkayıp süzün
-Soğan, taze soğan, maydanoz ve dereotunu ince doğrayıp pirinç ile karıştırın
-Zeytinyağı, tuz, karabiber ve 1/2 limon suyunu sıkıp karıştırın
-Enginarların saplarını kesip alttaki sert yaprakları temizleyin ve üst kısmını düz şekilde kesin
-Elinizle açarak biraz gevşetin, bir kaşık ile ortadaki tüylü kısmı temizleyin.
-Bir kaseye su koyup 1/2 limonu sıkın ve temizlenmiş enginarları limonlu suda bekletin
-Önce enginarların orta kısmını pirinçli harç ile doldurun, sonra yapraklarının aralarını doldurun.
-Geniş bir tencereye enginarları sıralayıp, enginarların yarısına gelecek kadar sıcak su ile doldurun.
-Sıcak suyu azaldıkça pişene kadar ekleyerek pişirin
-Servis tabağına alıp dolapta soğutun.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder