2 Aralık 2015 Çarşamba

Yüzen Evler




Kimilerine göre lüks bir yat, kimilerine göre bir konut olduğu düşünülen, yurt dışında "House Boat" olarak bilinen Yüzen Evler, su üzerinde barınma amacı ile tasarlanmış yüzen yapı türleridir.

Göl,nehir ve denizlerde kullanılabilen yüzen evler, istenilen limana ya da kıyıya yanaşıp demirleyebiliyor. Ulaşımdan çok barınma özelliğine sahip bu araçlar, ev konforunun su üzerine taşınması ile doğa ile iç içe bir yaşam biçimini oluşturmaktadır.

Yüzen Evler bir yaşam alanı olması nedeni ile her türlü konforu ve ihtiyacı karşılayacak şekilde tasarlanıyor, içlerinde isteğe göre tasarlanan odalar, mutfak, banyo, tuvalet, teras vb. bölümler yer almakta.
Yüzen Evler konut olma amacının dışında; turistik amaçlı gezi teknesi, cafe, restorant, parti evi, toplantı mekanı vb. olarakta çok çeşitli amaçlara da hizmet edebiliyor.


Su üzerinde yaşama fikri tarihler boyunca var olmuştur ve dünyanın pek çok yerinde insanlar su üzerindeki yüzen mekanlarda yaşamaktadır. Günümüzde her ne kadar lüks bir yat ve ya turizm amaçlı olarak kullanılsa da tarihe baktığımızda bu fikrin ortaya çıkışında coğrafi, ekonomik ve güvenlik nedenleri etkili olmuştur.


Topraklarının çoğu deniz seviyesinin altında olan Hollanda, yüzen yapıların coğrafi nedenlerden ötürü gelişim gösterdiği ülkelerdendir, kullanılabilir arazilerinin az olması nedeni ile su üzerinde yaşam fikrini geliştirmeleriyle ortaya çıkmıştır bu yapı türleri.



II. Dünya savaşından sonra da elde kalmış, kullanılmayan yük gemileri yeniden tasarlanarak halka yeni yaşam alanları kazandırılmıştır.

Yüzen Evlerin inşa edilmesindeki en büyük nedenlerden biri de, yüksek arsa fiyatlarının insanları su üzerinde yaşamaya sevk etmesidir. Yüzen Evlerin vergisinin daha düşük olması nedeni ile de tercih edilmektedir.
Özellikle endüstriyel açıdan gelişmiş liman şehirlerinde doğa ile iç içe yaşamanın bir yolu olarak ta düşünülerek tasarlanmıştır bu yapılar, buna örnek olarak Amerika'nın San Francisco Körfez'inde yüzen evlerden oluşan mahalleler bulunmaktadır.


Coğrafi ve ekonomik nedenlerin dışında güvenlik ve korunma amaçlı olarak ta kullanılmıştır Yüzen Evler. Papua Yeni Gine'deki bir köyde yerliler, düşmanların ani baskınlarından korunmak için Deniz üzerine kurulmuş evlerde yaşamışlardı.

Uzak doğu ve Hindistan'da yük ve yolcu taşıyan tekneler günümüzde modernize edilerek nehirlerde turizm amaçlı olarak kullanılmaktadır.


Avustralya da Yüzen Evler özellikle turizm sektöründe hem konaklama hem de gezi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Kanada ve Amerika da da bu amaçla kullanılan Yüzen Evler bulunmaktadır.

Şimdiye kadar pek çok ülkede kullanılan Yüzen Evlerin en son yapıldığı ülkelerden biri de Türkiye'dir. Avusturalya da yetişmiş bir girişimcinin Ankara'da tasarlayıp üretmesi ile 2014 yılında Yüzen Ev fikri Gölbaşı'nın Mogan gölünde hayata geçirilmiştir.


Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan Yüzen Evler henüz ülkemizde çok fazla bilinmemektedir, yeni girişimler, bu konudaki bilgilendirmeler ile insanların bu konuda bilinçleneceğine ve Yüzen Ev projelerinin gelecekte artarak devam edeceğini umuyorum. Bu durum hem suya kıyısı oldukça fazla olan ülkemizdeki su araçlarına bir çeşitlilik hem de turizm sektörüne bir farklılık getirecektir.


Sevgiyle kalın.


Tekne Yemekleri:

Hardallı Somon



Malzemeler:

2 Somon fileto
2 kaşık Dijon Hardalı (taneli)
1/4 bardak Bal
Karabiber, Tuz

Yapılışı:

-Somonların 2 yüzünü karabiber ve tuzla ovun
-Dijon hardalı ve balı karıştırıp somonların üzerine sürün
-Fırın kabını yağlayarak somonları dizin kalan sosu üzerine dökün
-Önceden ısıtılmış fırında 10-15 dk pişirin.

Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder