21 Aralık 2015 Pazartesi

Ankara'da Yüzen Ev


Adını duyduğunuzda bile garip geliyor değil mi denizi olmayan bir şehirde Yüzen Ev fikri... Görenin dönüp bir daha baktığı, herkeste merak ve ilgi uyandıran, hem yüzen bir araç hem de yaşanılacak bir yapı türü Yüzen Ev. Su üzerinde yaşama fikrinden yola çıkarak göl, nehir ve denizlerde kullanılmak için düşünülüp tasarlanmış, ulaşımdan çok konaklama amaçlı bir araç.

Yapım amacı, tarih boyunca insanların barınması için coğrafi, ekonomik, güvenlik nedenlerine dayalı olarak çeşitlilik gösterse de günümüzde en fazla turizm sektöründe ilgi görmekte. Kullanıcılarına lüks yatlara nazaran Kral Suite'lerinin konforunu aratmayacak derecede rahat bir tatil imkanı sunan Yüzen Evler, konut olarak kullanımın yanı sıra tatil amaçlı olarak ta kiralanabiliyor. Yurt dışında çok yaygın olan bu kiralama yöntemi ile turizm sektörüne bir farklılık ve canlılık getirilebilir. Ayrıca cafe, restoran, parti evi, toplantı mekanı vb. pek çok amaca da hizmet etmesi mümkün.


Dünyanın pek çok ülkesinde kullanılan fakat ülkemizde henüz çok fazla bilinmeyen Yüzen Evler'in ülkemizdeki ilk örneği, Avustralya da yetişmiş bir girişimci olan Ertan Baydar'ın Ankara'nın Gölbaşı ilçesinde tasarlayarak ürettiği ''Moonstar 55S'' isimli Trimaran tipindeki araç. 2014 yılında hayata geçirilen bu proje ile Türkiye'de bir ilk gerçekleştirilmiş oldu.
Yüzen Ev şu an için Mogan Göl'ünde bulunmakta olup, Başkent Yelken Kulübü ile Türkiye Disleksi Vakfı'nın ortaklaşa yürüttüğü ''Disleksiye Yelken Açıyorum'' projesi kapsamında projenin paydaşı olarak 1 yıllığına çocukların kişisel gelişimine katkı sağlamak için tahsis edilmiştir.


Görüntüsü ile lüks bir yatı andıran, içine girildiğinde ev konforunu aratmayan, en ince ayrıntısına kadar düşünülerek tasarlanmış lüks bir araç Yüzen Ev. 160 m2 lik alanının giriş katında; balkon, oturma grubu, tv ünitesi, yatak odası, mutfak, banyo ve tuvalet bulunmakta. 3.40 m lik tavan yüksekliği ve cam kaplamaları ile yaşam alanına oldukça ferah ve panoramik bir görüntü sağlanmış. Üst kattaki terasta ise; oturma ve yemek grubu ile kaptan köşkü bulunmakta. 17mx6m genişliğindeki bu araç toplamda 35 kişi kapasiteli ve 8 kişi konaklama kapasitesine sahip.
En önemli özelliği ise çevre dostu olması, doğayı koruma amaçlı olarak Yüzen Ev'de Yeşil Enerji kullanılıyor ve güneş enerjisini kullanarak kendi enerjisini üretiyor.



Dünyadaki yaygın kullanımının tersine, suya kıyısı oldukça fazla olan ülkemizde pek bilinmeyen bu sektör inanıyorum ki yakın gelecekte ülkemizdeki yeni girişim ve girişimcilerin sayesinde artarak devam edecektir. Yeniliklerin ve ilklerin ülkemizde yapılması ve geliştirilmesi bağlamında eline, emeğine sağlık Ertan Baydar. Umarım sularımızda yakın zamanda pek çok Yüzen Ev görürüz.






Tekne Yemekleri:


Karidesli Makarna



Malzemeler:

1 paket Spagetti
1 paket Karides
8 adet Kuru Domates
2 diş Sarımsak
1 Domates
2 kaşık Zeytinyağı
1 tutam Maydanoz
Tuz, Karabiber

Yapılışı:

-Makarnayı kaynamış suya atarak 7-8 dk haşlayın
-Kuru domatesleri kaynar suda bir kaç dakika bekletip yumuşatın
-Tavaya zeytinyağını koyup kızdırın, ezilmiş sarımsakları ve karidesleri koyup kavurun
-Rendelenmiş domatesi, şeritler halinde doğranmış kuru domatesleri ve 1 kepçe haşlanmış makarnanın suyundan ekleyin
-Tuz ve karabiberi ekleyip 6-7 dk pişirin
-Haşlanmış makarna ile sosu karıştırın
-Karidesli makarnayı servis tabağına alıp üzerine kıyılmış maydanoz serpin.

Afiyet olsun.

2 Aralık 2015 Çarşamba

Yüzen Evler




Kimilerine göre lüks bir yat, kimilerine göre bir konut olduğu düşünülen, yurt dışında "House Boat" olarak bilinen Yüzen Evler, su üzerinde barınma amacı ile tasarlanmış yüzen yapı türleridir.

Göl,nehir ve denizlerde kullanılabilen yüzen evler, istenilen limana ya da kıyıya yanaşıp demirleyebiliyor. Ulaşımdan çok barınma özelliğine sahip bu araçlar, ev konforunun su üzerine taşınması ile doğa ile iç içe bir yaşam biçimini oluşturmaktadır.

Yüzen Evler bir yaşam alanı olması nedeni ile her türlü konforu ve ihtiyacı karşılayacak şekilde tasarlanıyor, içlerinde isteğe göre tasarlanan odalar, mutfak, banyo, tuvalet, teras vb. bölümler yer almakta.
Yüzen Evler konut olma amacının dışında; turistik amaçlı gezi teknesi, cafe, restorant, parti evi, toplantı mekanı vb. olarakta çok çeşitli amaçlara da hizmet edebiliyor.


Su üzerinde yaşama fikri tarihler boyunca var olmuştur ve dünyanın pek çok yerinde insanlar su üzerindeki yüzen mekanlarda yaşamaktadır. Günümüzde her ne kadar lüks bir yat ve ya turizm amaçlı olarak kullanılsa da tarihe baktığımızda bu fikrin ortaya çıkışında coğrafi, ekonomik ve güvenlik nedenleri etkili olmuştur.


Topraklarının çoğu deniz seviyesinin altında olan Hollanda, yüzen yapıların coğrafi nedenlerden ötürü gelişim gösterdiği ülkelerdendir, kullanılabilir arazilerinin az olması nedeni ile su üzerinde yaşam fikrini geliştirmeleriyle ortaya çıkmıştır bu yapı türleri.



II. Dünya savaşından sonra da elde kalmış, kullanılmayan yük gemileri yeniden tasarlanarak halka yeni yaşam alanları kazandırılmıştır.

Yüzen Evlerin inşa edilmesindeki en büyük nedenlerden biri de, yüksek arsa fiyatlarının insanları su üzerinde yaşamaya sevk etmesidir. Yüzen Evlerin vergisinin daha düşük olması nedeni ile de tercih edilmektedir.
Özellikle endüstriyel açıdan gelişmiş liman şehirlerinde doğa ile iç içe yaşamanın bir yolu olarak ta düşünülerek tasarlanmıştır bu yapılar, buna örnek olarak Amerika'nın San Francisco Körfez'inde yüzen evlerden oluşan mahalleler bulunmaktadır.


Coğrafi ve ekonomik nedenlerin dışında güvenlik ve korunma amaçlı olarak ta kullanılmıştır Yüzen Evler. Papua Yeni Gine'deki bir köyde yerliler, düşmanların ani baskınlarından korunmak için Deniz üzerine kurulmuş evlerde yaşamışlardı.

Uzak doğu ve Hindistan'da yük ve yolcu taşıyan tekneler günümüzde modernize edilerek nehirlerde turizm amaçlı olarak kullanılmaktadır.


Avustralya da Yüzen Evler özellikle turizm sektöründe hem konaklama hem de gezi amaçlı olarak kullanılmaktadır. Kanada ve Amerika da da bu amaçla kullanılan Yüzen Evler bulunmaktadır.

Şimdiye kadar pek çok ülkede kullanılan Yüzen Evlerin en son yapıldığı ülkelerden biri de Türkiye'dir. Avusturalya da yetişmiş bir girişimcinin Ankara'da tasarlayıp üretmesi ile 2014 yılında Yüzen Ev fikri Gölbaşı'nın Mogan gölünde hayata geçirilmiştir.


Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan Yüzen Evler henüz ülkemizde çok fazla bilinmemektedir, yeni girişimler, bu konudaki bilgilendirmeler ile insanların bu konuda bilinçleneceğine ve Yüzen Ev projelerinin gelecekte artarak devam edeceğini umuyorum. Bu durum hem suya kıyısı oldukça fazla olan ülkemizdeki su araçlarına bir çeşitlilik hem de turizm sektörüne bir farklılık getirecektir.


Sevgiyle kalın.


Tekne Yemekleri:

Hardallı Somon



Malzemeler:

2 Somon fileto
2 kaşık Dijon Hardalı (taneli)
1/4 bardak Bal
Karabiber, Tuz

Yapılışı:

-Somonların 2 yüzünü karabiber ve tuzla ovun
-Dijon hardalı ve balı karıştırıp somonların üzerine sürün
-Fırın kabını yağlayarak somonları dizin kalan sosu üzerine dökün
-Önceden ısıtılmış fırında 10-15 dk pişirin.

Afiyet olsun...