24 Ağustos 2015 Pazartesi

Kız Kumu



   Yemyeşil çam ormanları ile çevrili, masmavi bir plaja, bozulmamış bir doğaya sahip cennet koylarımızdan biri Orhaniye.  Körfez, tekneler için ilgi çeken bir konaklama ve demirleme yeri. her mevsimde pek çok tekne var koy'da. Denizi durgun olduğu için su sporlarına elverişli. Tekne turu, dalış, kürek, kano ve balıkçılık yapılabilir.

   Marmaris-Datça karayolunda, Hisarönü-Selimiye yolunu izleyerek buraya ulaşabilir ya da Hisarönü körfezindeki tekne turlarına katılarak deniz yolu ile gelebilirsiniz bu cennet koy'a.

   Orhaniye'ye geldiğinizde ilk olarak dikkatinizi çeken denizin ortasında yürüyen insanlar oluyor, kısa bir şaşkınlığın ardından Kız Kum'una geldiğinizi anlıyorsunuz.






   Bu koy eşine az rastlanır bir özelliğe sahip, denizin ortasında kırmızı taşlardan oluşmuş, 600 m uzunluğunda, 2 m genişliğinde sığ bir yol yer alıyor. Bu patika yol ayak bileklerinize gelmesine rağmen iki tarafı derin. Kız kum'una sırf bu efsanevi yol'u görmek ve yürümek için geliyor turistler, sizde gelince mutlaka bu ritüele uyuyorsunuz, yalnız burada deniz ayakkabısı ile yürümenizi tavsiye ederim, taşlar yürürken ayaklarınıza batıyor, kum ya da çakıl taşı değil sanki denizin ortasına bir hat boyunca kiremit taşlar dökülmüş gibi, yürümekten yorulursanız bırakın kendinizi 2 adım öteye ve yüzün. 




   Halk arasında 2 hikaye anlatılıyor Kız Kum'u ile ilgili. İlk efsaneye göre; 3 bin yıl önce Bybasoss kenti kralı, girdiği savaşta yenilerek öldürülür, kralın güzeller güzeli kızı korsanlardan kaçmaya çalışırken sahilden eteğine kumları doldurarak denize girer, eteğindeki kumları serptikçe mucizevi bir şekilde yol oluşur denizde ancak eteğindeki kumlar bittiğinde yüzme bilmediği için boğularak ölür.
  2. hikaye ise prensesin imkansız aşkı ile ilgili, kralın kızı bir balıkçıya aşık olur ve gizli gizli buluşmaya başlarlar, durumu öğrenen kral, balıkçının yakalanması için askerlerine emir verir, prenses askerlerden kaçarak karşı kıyıdaki sevgilisine ulaşmak için denize doğru koşar, prensesin adım attığı yerler bir yola dönüşür ancak askerlerin attığı bir ok prensesi yaralar ve denizi kırmızıya bular, genç balıkçı sandalı ile kızı alarak uzaklaşırlar, bir daha da kimse görmez onları.




 Bu hikayelerden dolayıdır ki Kız Kum'u diye anılır bölge, buraya gelenler denizin ortasındaki bu doğa üstü yolda sanki prensesin izinden yürüyerek, anısını binlerce yıl sonrasında da yaşatıyorlar.

 Demirlemiş teknelerin arasında, denizin ortasında yürümek farklı bir duygu, zaten bölgeye gelip de uğramadan geçemeyeceğiniz muhteşem rotalardan biri.

Kız kum'una gelin ve sizde bu mucizeyi yerinde yaşayın.







Yöresel Yemek:



Pirinçli Balık





Malzemeler:

1 beyaz Balık fileto
1 çay bardağı Pirinç
10 Mantar
3 Yeşil Biber
1 Domates
1/2 su bardağı Kereviz sapı
1/4 demet Dereotu
Tuz, karabiber

Yapılışı:

-Pirinçleri az tuzlu suda haşlayıp süzün
-Balığı fileto olarak haşlayın
-Kerviz saplarını ince doğrayın, mantarları ikiye bölün
-Yayvan bir tencereye balığı koyup üzerine pirinci dökün
-üzerine mantar, domates ve diğer malzemeyi koun
-Tencerenin ağzını kapatıp 10 dk pişirin.

Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder