Gökova körfezinde bulunan Akyaka, bozulmamış doğası, değişik mimari yapıdaki evleri, Kite sörf ve Rüzgar sörfüne uygun denizi ile her geçen gün popülerliği artan bir beldemiz.
Masmavi denizi, yemyeşil ormanları ve doğal güzelliklerinin yanı sıra değişik yapıdaki sivil mimari örnekleri ile de dikkat çekiyor.
Doğal yapısının günümüze kadar bozulmadan gelebilmesinin en büyük sebebi, bölgenin 1988 yılında doğal sit alanı olarak ilan edilmesi, ayrıca mimari bakımından özgün olan bölgede tek tip mimari zorunluluğu var.
Osmanlı mimarisini, günümüz mimarisi ile sentezleyerek yeniden yorumlayan, Akyaka'yı Akyaka yapan, bunu da dünya çapında tescillendirerek duyuran kişi şüphesiz Nail Çakırhan'dır.
Ula doğumlu, sanatçı ve yazar Nail Çakırhan, sağlık sorunları nedeni ile 1970 yılında yerleştiği Akyaka'da Ula evlerinin geleneksel mimari tarzını günümüz mimarisi ile birleştirip kendi evini yapıyor ve bu ev Çakırhan'a bir mimar olmamasına rağmen, 1983 yılında dünya'nın en ünlü mimarlık ödüllerinden biri olan ''Ağahan Mimarlık Ödülünü'' getiriyor. Çakırhan bu ödülden sağladığı kaynakla Muğla Konakaltı Hanı'nı restore ediyor, evin mimarisi çok beğeniliyor ve ard arda teklifler geliyor, ardından da bölgede aynı tarzda evler, oteller, tatil köyleri inşa ediliyor. Bölge 1988 yılında doğal sit alanı olarak korumaya alınıyor.
Mimarileri ile ön plana çıkan Akyaka evleri, eski Ula evlerinin Osmanlı tarzı örnek alınarak günümüz mimarisi ile birleştirilip, doğal ortama uygun olarak yapılmıştır, bunlar ahşap işçiliği bol, çeşitli motiflerle işli, ahşap tavanlı, 2 katlı, bahçeli, müstakil yapılardır.
Gerek doğası gerek mimarisi ile görülmeye değer bir dokuya sahip Akyaka görülmeye değer cennet köşelerimizden biridir.
Hem doğa hem de mimari aşığı iseniz en yakın zamanda görün derim, vazgeçemeyecekleriniz listesine gireceğinden emin olabilirsiniz.
Keyifli tatiller...
Yöresel Yemek:
Taratorlu Börülce
Malzemeler:
1/2 kg Börülce
4 adet Ceviz içi
1 dilim ekmek içi
1-2 diş Sarmısak
1 Limon suyu
3 kaşık Zeytinyağı
Tuz ve Karbonat
Yapılışı:
-Börülceleri yıkayıp ayıklayın ve tuzlu ve karbonatlı suda börülceler yumuşayana kadar haşlayın
-Tarator sos için; ceviz içi, ıslatılıp sıkılmış ekmek içi, sarmısak, limon suyu, zeytinyağı ve tuz'u ronda'ya koyup karıştırın
-Haşlanmış börülceleri servis tabağına alıp üzerine tarator sos'u dökün.
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder