Kapadokya bölgesi farklı yapısı ile Peri Bacaları, Ihlara Vadisi, Göreme açık hava müzesi, Orta Hisar Kalesi, Derinkuyu, Çavuşin, Uçhisar Kalesi, Avanos, Güvercinlik Vadisi, Yeraltı şehirleri gibi gezip görülebilecek pek çok turistik noktaya sahiptir.
Ankara'dan yaklaşık 3 saat süren bu bölgeyi görmek isterseniz, kendi ulaşım aracınız ile gitmenizi tavsiye ederim, böylece istediğiniz yerde duraklayıp gönlünüzce gezebilirsiniz.
Özellikle yolunuz üzerindeki Tuz gölü, mutlaka görmeniz gereken doğal zenginliklerimizden biri, hele de benim gibi bir fotoğraf tutkunu iseniz, özellikle gün batımında manzara bir harika, burada gökyüzü ve yeryüzü birleşmiş hissine kapılıyorsunuz.
Türkiye'nin 2. en büyük gölü. Gölün sığ oluşu ve buharlaşmanın çok fazla olması ile gölde tuz birikmesi, gölün farklı bir doğal yapıya sahip olmasının en büyük nedeni.
Yol kenarında arabanızı park edip tuzlu, kumsu toprakta yürüyerek göle ulaşıyorsunuz, bu eşşiz manzara sizi içine çekiyor ve hemen paçalarınızı sıvayıp gölde yürümek istiyorsunuz. Issız, dingin, sonsuz görünen gri mavi bir göl.
Gölün bu büyülü atmosferinden kurtarabilirseniz kendinizi, tuzdan bembeyaz olan ayaklarınızı da temizledikten sonra fazla vakit harcamadan hemen yola çıkın, çünkü bölgenin göz alabildiğine uzanan kum rengi topraklarında karşınıza çıkacak daha pek çok doğa harikası var.Bölge, milyonlarca yıl önce lav ve küllerin oluşturduğu tabakaların yağmur ve rüzgar tarafından aşındırmasıyla oluşmuş, bölgenin en orijinal oluşumu ise Peri Bacaları.
Kapadokya kayalara oyulmuş bir şehir, bu mağaralar kimi zaman ev, kimi zaman sığınak kimi zamanda ibadethane olarak kullanılmış. Kayalara oyulmuş evler, freskli Kiliseler ve Kuş evleri bu yöreye özgü. Günümüzde bu kaya evlerin çoğu restore edilmiş ve bir çoğu Butik otel olarak işletilmekte.
Bölge çömlek işi, halı dokumacılığı ve şarapları ile ünlü. Kızılırmak'tan çıkan kızıl çamur nedeni ile Avanos çömlekçilikte gelişmiş ve pek çok seramik atölyesi kurulmuş, Özellikle Ürgüp ve Göreme halı-kilim dokumacılığı ile ünlü. Bölgede şarapçılık uzun yıllardan beri yapılıyor, özellikle bölgede yetişen kırmızı üzümden yapılan şarapları oldukça lezzetli. şaraplar yer altı mahzenlerinde yıllandırılıp hazırlanıyor.
Bölgede gezerken bu farklı doğal oluşumlardan dolayı ortamın mistik ve masalsı havasına öyle bir kapılıyorsunuz ki kendinizi tarih öncesi devirlere ışınlanmış gibi hissediyorsunuz, sanki bir mağaradan her an taş devrinden kalma bir karakter fırlayacakmış gibi.
Bölgede görülebilecek o kadar çok yer var ki bunu bir güne sığdırmanız mümkün değil, illede günü birlik bir gezi yapacaksanız Avanos, Uçhisar, Ürgüp üçgeninde gezip peri bacalarını görebilirsiniz, o lezzetli şaraplarının tadına da bakabilirsiniz, ama bana sorarsanız bir hafta sonunuzu buraya ayırın derim. Balonda gün doğuşunu izlemeden, peri bacaları arasından günü batırmadan, yer altı şehirlerinin derinliklerinde kaybolmadan, seramik atölyelerinde kendi ünik eserinizi yaratmadan, mağara otellerinin otantik havasını solumadan sakın dönmeyin derim bu ''Güzel Atlar Ülkesinden''
Çömlekte Kuru Fasulye
Malzemeler:
1 bardak Kuru Fasulye
250 gr Kuşbaşı Et
3 Soğan
1 diş Sarmısak
1 kaşık Biber Salçası
2 kaşık Domates Salçası
1 tatlı kaşığı Şeker
1 tatlı kaşığı Baharatlı Çeşni
1 çay kaşığı Pulbiber
Tuz
1 kaşık Tereyağı
1 kaşık Sıvıyağ
Orta boy Çömlek Kap
Yapılışı:
-Kurufasulyeleri bir gece önceden 1 bardak süt, 1 bardak su, 1 çay kaşığı şeker ile ıslatın
-Fasulyeleri yıkayıp süzün, 1 bardak süt, üzerini geçecek kadar su ve 1 tatlı kaşığı şeker ile haşlayın
-Çömleğe sıvıyağ ve etleri koyarak etler suyunu çekene kadar pişirin
-Doğranmış soğan ve sarmısağı ekleyip eriyene kadar pişirin
-Salçayı ve baharatları ekleyip karıştırın
-Pişen fasulyeleri suyu ile beraber çömleğe dökün
-Suyu az gelirse sıcak su ekleyebilirsiniz
-Ocakta yarım saat kadar pişirin
-Kaynadıktan sonra üzerine tereyağı parçaları koyun
-Isıtılmış fırında 15 dk kadar pişirin
Afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder