21 Kasım 2014 Cuma

Aşure


   Aşure bolluğun, bereketin, paylaşmanın simgesidir, komşuluk ilişkilerinin hatırlanması, pekiştirilmesidir. Dünya'nın en eski tatlılarından biri olan Aşure'nin yapımı  Muharrem ayının 10. günü başlar ve 1 ay süre ile devam eder. Rivayete göre Hz Nuh tufanda gemisinde kalan son malzemeleri kazanda karıştırarak yapmıştır bu tatlıyı. Bir çok kültürde yapılmaktadır, kimisi adına ''Tufan Yemeği'' kimisi ise ''Şükran Yemeği'' der.  Osmanlı döneminde de sarayda pişirilip halka dağıtılırdı. Müslümanlık inanışına göre her kim Aşure gününde ailesi ve komşularına ikramda bulunulursa o kişi tüm yıl boyunca bol rızık ve berekete kavuşurmuş.

   Yüzyıllardan bu yana değişmeyen bir gelenek olarak farklı ellerde farklı şekiller bulmuştur bu tatlı. Herkes kendi damak tadına göre yapar  kendi zevkine göre süsler, bol malzemelidir, basitçe yapılır ama oldukça zengin süslenir.

   Her yıl Muharrem ayı geldi mi her evde bir Aşure telaşı başlar, Her çalan kapı zili komşudan gelecek 1 tabak Aşurenin beklentisidir. Bu tatlı telaşta bir gün önceden bakliyatlar ıslatılır, kuru yemişler, kuru meyveler alınır Aktarlar'dan, kazanlar çıkar dolaptan. Tüm malzemeler sevgiyle, sabırla karıştırılır o kazanlarda. Hep ailenin en küçüğüne kalır süslemesi ve dağıtması. En zevklisi de süslemesidir, Nar taneleri, fındık, fıstık, badem, ceviz, incir, tarçın, her ne istersek... Sonrasında da kapı kapı dolaşıp dağıtırız o gül kokulu tatlıyı, bolluk ve bereket getirmesi dileği ile.

Yaşattığımız geleneklerle, ağzımızın tadının bozulmadığı nice Aşure günlerine...





Aşure



Malzemeler:

3 bardak Buğday
1 bardak Nohut
1 bardak Kuru Fasulye
1/2 çay bardağı Pirinç
200 gr Kuru Üzüm
200 gr Kuru Kayısı
1 bardak Fındık ve ya tuzsuz Yer Fıstığı
3 lt Su
1 bardak Süt
4 bardak Toz Şeker
1 kaşık Nişasta
1 çay kaşığı Tuz

Süslemesi için: Nar, ceviz, badem, fındık, fıstık, tarçın

Yapılışı:

-Nohut ve fasulye 1 gece önceden ıslatılır, ayrı ayrı haşlanır
-Buğday 1 gece önceden sıcak suda bekletilir, haşlanıp, suyu süzülür
-Haşlanan buğday'ın üzerine su konup iyice yumuşayana kadar 30 dk kadar pişirilir
-Pişen buğday'ın içine nohut, fasülye, pirinç, kuru üzüm, doğranmış kuru kayısıyı atıp 15 dk daha pişirin
-Ardından süt, nişasta (sıcak suda eritip), tuz ve ocaktan inmesine yakın şekeri atın
-dibine tutmaması için sürekli karıştırarak pişirin, suyu az gelirse kaynar su ekleyebilirsiniz
-Servis tabaklarına alıp üzerini istediğiniz malzeme ile kendi zevkinize göre süsleyin.

Afiyet Olsun...

1 yorum:

  1. Bu sene bol bol aşure tattık umarım
    bereketli ve saglikli bir yıl olur hepimize ...

    YanıtlaSil