23 Mayıs 2016 Pazartesi

İstanbul Marinaları



İstanbul, sayıları gün geçtikçe artmakta olan tekne ve yatlara ev sahipliği yapan, Türkiye'nin en önde gelen şehridir. Yatçılığa olan ilginin gün geçtikçe artması ile beraber, gerek İstanbul'da bulunan, gerekse İstanbul'u ziyaret eden tekneler için yeni marinalar yapma ihtiyacı doğmaktadır.

Teknelerin vazgeçilmez durakları olan marinalar, tekne ve yatlara barınma, korunma, bağlama, bakım ve onarım hizmetleri vermekte olup onlar için en güvenli limanlardır. Günümüzde marinalar artık sadece teknelere barınak ve park alanı olmanın dışında, bünyesinde barındırdığı restoranlar, kafe'ler, mağazalar, marketler, eğlence merkezleri ile birer yaşam ve cazibe merkezi haline gelmişlerdir. Hızla artan bu ilgi, tekne park alanlarının birer yaşam alanı haline gelmesini kaçınılmaz kılmıştır.




Setur Fenerbahçe ve Kalamış Marina; Kalamış'ta 1987 yılından bu yana hizmet veren, 1998 yılında Setur marinalar zincirine katılan marina, Türkiye'nin en büyük marinası olmanın yanı sıra en güvenli marinalarımızdan bir tanesidir. 1291 deniz kapasiteli, 220 kara kapasiteli mavi bayraklı bu marina'da 60 m'ye kadar olan teknelere hizmet verilmektedir.

Ataköy Marina; Bakırköy sahilinde bulunan marina, hizmet ve yerleşim düzeni ile ''Altın Çıpa'' ödülüne layık görülmüştür. Yılda ortalama 550 teknenin konakladığı marina, denizde 700, karada 100 tekne kapasitelidir. Bünyesinde pek çok hizmet ve alan barındıran marina, 63 ton kapasiteli lift'i ve 20 yılı aşkın tecrübeli teknik ekibi ile hizmet vermektedir. Marina, Atatürk Havalimanı'na olan yakınlığı ile de önem kazanmaktadır.

Güzelce Marina; Büyük Çekmece'de 2008 yılından beri hizmet vermekte olup Motor Yat Turizm Tekstil San. ve Tic. Ltd. Şti. tarafından işletilmektedir. 500 tonluk lift'i ve 10 m genişlikteki çekek havuzu ile mega yatlara hizmet veren, İstanbul ve çevresindeki en geniş çekek imkanı ve lift kapasitesine sahip olan marinamızdır. Denizde 250, karada 120 tekne kapasitesi ile 60 m uzunluğa kadar olan yatlar için uygun bir bağlama limanıdır.

Pendik Marina; Pendik'teki ''İstanbul City Port'', MarinTürk zincirinin ilk halkası olarak 2009 Eylül ayın'dan beri hizmet vermektedir. Pek çok yat hizmetinin yanı sıra, restoran ve mağazaları ile açık bir alışveriş merkezi şeklindedir. 11 yüzer iskelesi olan marina, suda 752, karada 280 yat kapasitelidir. 60-65 m'ye kadar olan teknelerin bağlandığı marina, 200 tonluk lift'i ile hizmet vermektedir. 2011'de ''30. İstanbul Shop & Miles Boat Show'a'' ev sahipliği yapan marina, Adalar'a ve Sabiha Gökçen Havalimanına yakınlığı ile de önem taşımaktadır.




West İstanbul Marina; 2011 yılında Beylikdüzü-Yakuplu'da hizmete giren marina'da Türkiye'de ilk kez hizmet veren ''Raf Sistemi'' kullanılmıştır. Bu yeni sistem ile 7 m'ye kadar olan 360 tekne lift'ler yardımı ile raflara alınarak barındırılabiliyor. Raf sistemi ile sınırlı sayıdaki tekne parklarına alternatif ve yenilikçi bir çözüm getiren marina, denizde 600, karada 360 tekne kapasiteli ve 50 m'ye kadar olan tekneler için uygundur.

Tuzla Marina; 2015 Mayıs ayında açılan Via Port Marina, Türkiye'nin dünya standartlarında yapılmış en yeni ve ''5 Çıpalı'' marinasıdır. Yüzer pantonlar ve rıhtımların bulunduğu marinada, 840 yat kapasitesi bulunmakta olup, 75 tonluk lift'i ile tekne ve yatlara hizmet vermektedir. Adacık ve kanallardan oluşan marina, Venedik modelinde tasarlanmış olup sadece tekneler için bir hizmet alanı değil, mağazalar, yeme-içme alanları, eğlence merkezlerinin de bulunduğu 185.000 m2'yi kaplayan bir yaşam merkezidir.






İstMarin; İsPark tarafından Eylül 2012 de, teknelerin parklanmasına bir düzen ve estetik çözüm getirmek üzere ilk olarak İstinye ve Tarabya'da hizmete açılmıştır. İşletmesi İsPark'a ait olan bu tekne parklar taşınabilir ve yüzer iskele olarak tasarlandı, içinde teknelere teknik ve genel hizmetler verilmekte. İstinye Tekne Park'ta; 180 yat bağlama kapasitesi olup, 30 m'ye kadar olan yatlara hizmet veriliyor, Trabya Tekne Park'ta ise; 208 yat bağlama kapasitesi var ve 16 m'ye kadar olan yatlara hizmet veriliyor.
İspark şu anda yapımı ve projesi halen devam etmekte olan tekne parklar yapmakta. Beykoz'da 310, Paşabahçe'de 165, Kuruçeşme'de 85, Bebek'te 250 yat bağlama kapasitesi olacak olup, 30 m'ye kadar olan tekneler kabul edilecek. Çubuklu, Kanlıca, Anadolu Hisarı, Çengelköy, ve Arnavutköy'de bu kapsamda yer alan projelerdir.




Ülkemizin üç tarafının denizlerle çevrili ve suya kıyısının çok fazla olması nedeniyle, yat limanlarının yapımı, ülkemiz için lüks değil, bir ihtiyaçtır. Ayrıca bu alanların sadece tekne park olmaktan çıkıp çok işlevli yaşam alanlarına dönüşmesi bizler için iyi bir alternatif oluşturmaktadır.


Sevgiyle kalın.







Tekne Yemekleri:


Karidesli Makarna



Malzemeler:

1 paket Spagetti
1 paket Karides
2 kaşık Tereyağı ya da zeytinyağı
1 bardak Kuru Domates
2 diş Sarımsak
1 adet Domates
1 tutam Maydanoz
Tuz, Karabiber

Yapılışı:

-Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün
-Kuru Domatesleri yumuşayana kadar sıcak suda bekletin
-Tavaya yağı koyup ezilmiş sarımsakları kavurun
-Şeritler halinde doğranmış kuru domatesleri ekleyin
-Haşlanmış makarna suyundan 1 kepçe sos'a ekleyin
-Karidesleri ilave edip pembeleşene kadar kavurun
-Tuz ve karabiberi ekleyin
-Makarna ile sosu karıştırıp servis tabağına alın
-Üzerine kıyılmış maydanoz serpin.

Afiyet olsun.