20 Kasım 2015 Cuma

Sonbaharda yapılabilecek en keyifli 10 şey


Sıcak yaz günlerine elveda, soğuk kış günlerine merhaba diyen, biraz sıcak, biraz soğuk, sarılı, yeşilli, kırmızılı bir ay Sonbahar... içinde bahar'da vardır kış'ta. Dökülen yapraklar, yağmurlar, sisli soğuk havalarla gelir.  Hasatın, olgunlaşmanın zamanıdır, verilen emekleri toplamanın zamanıdır.  Doğa yavaş yavaş solmaya, yapraklarını dökmeye başlar sonbaharda. Renk geçişleri ile renkli, yaprak dökümü ile hüzünlüdür sonbahar.


Botlar, süveterler, şemsiyeler, battaniyeler çıkar bu mevsimde, uzun doğa yürüyüşleri yapılır, ateşler yakılır, yazın getirdiği bereketle olgunlaşan meyvelerin hasatı başlar. Yaz bitiminin hüznüne, kış mevsiminin kasvetine kapılmadan keyfini çıkarmak gerek mevsimin.
İşte size sonbaharda keyifle yapabileceğiniz 10 seçenek;


1-Uzun doğa yürüyüşleri yapıp doğadaki yeşil, sarı, kırmızı renk geçişlerini izleyin, bol bol fotoğraf çekin
2-mutlaka evinize yakın bir bahçe, bir park, bir orman vardır, Kuru yapraklar üzerinde yürüyün, kozalak, kestane ve palamut toplayın, vazonozun içinde çok dekoratif duracaktır


3-Yağmur botlarınızı ayağınıza geçirip, şemsiyenizi alın ve yağmurda yürüyün, sonbaharın serin, puslu havasını içinizde hissedin.


4-Arkadaşlarınızı çağırın ve arka bahçede kamp ateşi yakın. Ateşin etrafında sıcak içecekler ile sohbet çok keyifli olacaktır.


5-En bol olduğu mevsimde, dökülmeye yüz tutmuş yaprakların arasından kırmızı elmalar toplayın ve bunlarla evde elma şekeri ve Elmalı pay yapın.


6-Tarçınlı, zencefilli, baharatı bol sıcak içeçekler hazırlayın, yanına da tarçınlı, cevizli elmalı turta çok güzel  yakışacaktır.


7-Bu mevsimde pazarlarda en bol bulunan bal kabaklarından alıp içini güzelce oyun ve içini mevsim çiçekleri ile doldurun, e içinden de balı, cevizi bol bir bal kabağı tatlısı nefis olur


8-Balkondaki saksılarınıza rengarenk kasımpatları ekin, sonbaharın en renkli çiçekleridir onlar, bu soğuk kasvetli havalarda içiniz açılsın.


9-Yaşam alanlarınıza sonbahar renklerini taşıyın, baharatlı mumlar, kuru yapraklardan tablolar, sarı, turuncu, kiremit rengi yastıklar yerleştirin odanıza.
10-Yumuşacık angora yünler alın ve kışlık kazağınızı örmeye başlayın, hem son zamanlarda örgü kazaklar çok moda ve kışa kadar ancak bitirirsiniz.

 Bunlar sonbaharda yapabileceğiniz pek çok keyifli şeyden birkaçı.  Sizde sonhaharın hüzünlü tarafını yaşamak yerine keyifli ve eğlenceli tarafını seçerek hayatınıza renk getirin.
Her zaman dediğim gibi, Hayatı renkli tarafından seçin ki hayatınız renklensin.

Sevgi ile kalın...


Sonbahar Mutfağı:



Elmalı Pay



Malzemeler:

2,5 bardak Un
175 gr margarin
1/2 bardak şeker
1 fiske tuz
1 yumurta
2-3 kaşık soğuk su

İçi için;
4 Elma
2 kaşık limon suyu
2/3 bardak toz şeker
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 bardak ceviz içi
2 kaşık margarin

Üzeri için;
1 yumurta sarısı
1 tutam toz şeker

Yapılışı:

-Hamur için un ve margarini yoğurup diğer malzemeyi ekleyin, soğuk suyu ekleyip yoğurun, hamuru 2 parçaya bölerek streçleyerek dolapta bekletin
-25 cm çapındaki bir kalıbı iyice yağlayın, hamuru yarım cm kalınlığında açıp kalıba yerleştirin
-Elmaları soyup yarım ay şeklinde dilimleyin, diğer malzemelerinde ekleyerek karıştırın ve biraz ocakta çevirip karamelize edin, ılıyınca hamurun üzerine elmaları döküp yayın. 
-hamurun diğer yarısını açarak kalıbın üzerine yerleştirin, fazlalıkları büzerek kenarlarını kapatın, üzerine çatal ile delikler açın
-hamurun üzerine yumurta sarısı sürüp toz şeker serpin
-175 C ısıtılmış fırında 40 dk kadar pişirin
-dilimleyerek krema ya da dondurma ile servis yapın.

Afiyet olsun...