4 Eylül 2015 Cuma

Dilek Yarım Adası Milli Parkı




  Kuşadası Davutlar da, Samsun dağının Ege denizine doğru uzanan yarım adası ile şekillenmiştir Milli Park. Yemyeşil çam ormanlarının içinde, mavi bayraklı plajları, pırıl pırıl denizi ile harika bir doğaya sahip.

   Bitki örtüsü oldukça zengin olan bölgede çok çeşitli bitki ve hayvan türleri bulunmaktadır. Dilek yarımadası ve Büyük Menderes deltasını içeren bölge eşsiz doğası sebebi ile Milli Park olarak ilan edilmiş ve korumaya alınmıştır, bitki örtüsü zenginliği sebebi ile de Avrupa Konseyi tarafından Flora Bio Genetik Rezerv alanı olarak belirlenmiştir. Burada doğal hayat ile o kadar iç içesiniz ki, piknik yaparken yanınıza yanaşan yaban domuzu sürüleri görürseniz sakın şaşırmayın.



   Mavi yeşil denizi taşlık olması sebebi ile su çok berrak, pırıl pırıl, sadece ilk koy da kum var, diğer koylar çakıl taşı, denize girdiğiniz zaman dipteki taşları görebiliyorsunuz.

   Milli Park'ta halka açık 4 koy bulunmakta; İçmeler, Aydınlık koy, Kavaklı burun ve Karasu, sadece en son ''Kalamaki'' koy'u na giriş yasak, Yunanistan'a ait Samos adası ile neredeyse burun buruna olması sebebi ile sınır ötesi kaçışlara engel olmak için bu bölge kapatılmış.




  Milli Park'ın mavi bayraklı plajlarında denize girebilir, şnorkelle dalabilir, kano ile gezebilirsiniz, koylardaki dinlenme ve piknik alanlarından yararlanabilirsiniz, Bölge masmavi denizi ve eşsiz koyları ile gezi teknelerinin de uğrak noktası.

Yarımada yemyeşil yamaçları, görkemli dağları, gizli kalmış kanyonları ile de görülmeye ve gezilmeye değer. Oluklu kanyon trekking için çok uygun, ayrıca bölgede Dağ bisikleti parkuru da bulunmakta. Doğal ortam fotoğraf tutkunları için de sayısız imkan sunuyor.
Yarımada koruma kapsamında olduğundan yapılaşmaya izin verilmiyor, bu nedenle konaklama olanağı yok, günü birlik dinlenme ve piknik alanları mevcut.




  Milli parka giderseniz ''Zeus Mağarasına''da uğramadan geçmeyin derim. Milli Parka girmeden, ana yolun hemen solunda yer alıyor mağara, küçük  bir patika yoldan ulaşıyorsunuz. Mağara, yeraltı su kaynağının kalkerleri eritmesi sonucunda oluşmuş havuz şeklinde küçük bir obruk. Mağaranın suyu yaz kış 5 C sıcaklıkta, dağdan gelen tatlı su ve denizden gelen tuzlu suyun karışması ile maden suyu haline dönüşmüş.

Özellikle sezonda gelen turistler tarafından sıkça ziyaret edilen mağaranın antik dönemlerden kalma bir de hikayesi var. Efsaneye göre, Gök tanrısı Zeus kardeşi Poseidon'u kızdırdığında, deniz tanrısı Poseidon elindeki üçlü yabasını kaldırarak dalgaları kabartır ve denizi altüst eder, Poseidon'un gazabından kaçan Zeus bu mağaraya sığınarak kardeşinin sakinleşmesini bekler, bu mağarada dinlenip yıkanır ve bu hikayedendir ki mağaranın kutsallığına olan inanış günümüze kadar gelmiş, hatta kutsal olduğu düşüncesi ile mağaranın girişindeki ağaç ve çalılara adak bezleri bağlanmış.




   Milli Park el değmemiş mavi yeşil doğası ile doğa ile iç içe tatil geçirmek isteyenler için çok uygun bir yer, sizde sakin ve huzurlu bir gün geçirmek istiyorsanız burası güzel bir alternatif gezi noktası olabilir, ama hafta sonları çok kalabalık olması konusunda sizi şimdiden uyarayım.

Keyifli, huzurlu tatiller...





Yöresel Tatlı:

İncir Uyutması 





Malzemeler:

1 lt Süt
15 adet Kuru İncir
2 kaşık Toz Şeker
Süslemek için Ceviz içi

Yapılışı:

-İncirleri sıcak suda bekletip çok ufak doğrayın

-Sütü şekerle karıştırıp bir taşım kaynatın, ılıması için bekletin (parmağınızı yakmayacak ısıda olacak)

-Süte incirleri ekleyip blendırdan geçirin

-Kaselere koyup ağzını kapatın ve üzerine bir örtü örtüp mayalanması için 2-3 saat bekletin

-Üzerlerini ceviz ile süsleyip buzdolabında soğutun.

Afiyet olsun.