23 Nisan 2015 Perşembe

Sakuralar



  Japonların kutsal ağacı ''Sakura'' Türkçe de ''Kiraz Çiçeği'' anlamına gelir. Meyve vermeyen, süs amaçlı yetiştirilen bir ağaçtır. Japon kültüründe önemli yeri olan Sakuralar hem hayatın başlangıcını hemde kaçınılmaz sonu simgeler, En güzel ve en olgun oldukları dönemde bir anda dalından dökülen kiraz çiçekleri, hayat dolu iken ölümün bir anda gelebileceğini hatırlatır bize.
Pembeden beyaza, tek yapraklıdan, katmerliye yüzlerce çeşidi vardır Sakuraların.


  En güzel göründükleri dönemde solmadan yere düşen bu çiçeklerin ömrü çok kısadır, çiçeklerin dalda kalması 1 hafta ile 10 gün arasında sürer, çiçeklenme Mart'ın son haftalarında başlayıp Nisan'ın son haftalarına kadar sürer. Çiçeklerin açma zamanı, iklimle paralel olarak güneyden kuzeye ilerler.
Japonya'da hava durumu programlarında öncelikle ''Sakura Durumu'' verilir, şehirlere göre Sakura açış zamanları tarihleri ile bildirilir, bu dönem o kadar güzeldir ki insanlar bu görsel şöleni izlemek için bu tahminlere göre planlarını yaparlar.





  Japonya'da Sakura ağacının ya da tohumunun ülke dışına çıkarılması yasaktır. sadece evrensel barışı desteklemek ve ülkelerle olan ilişkilerini geliştirmek için 9 ülkeye bu fidelerden göndermiştir, Japonya'ya yapılan bir dostluk ziyaretinden dönerken batan Ertuğrul Fırkateyninde şehit olan 587 denizcimiz anısına, Japon Sakura Vakfı tarafından 587 Sakura fidanı ülkemize gönderilmiştir. 
Bu fidanlar İstanbul Kozyatağındaki Nezahat Gökyiğit Botanik parkına dikilmiştir.
Ülkemize daha öncede çeşitli vesilelerle Sakuralar gelmiş, park ve bahçelerin süslemesinde kullanılmıştır.
  





 Bu güzel ağaçları ve bu görsel şöleni izlemek için, her yıl binlerce turist Japonya'ya akın etmektedir, eğer sizin böyle bir şansınız yoksa, Sakuraları görmek için Japonya'ya gitmenize gerek yok, ülkemizde de bunları görebileceğiniz yerler var. İstanbul'daki saray ve bahçelerde, Baltalimanı Japon bahçesi, Emirgan Korusu, Fenerbahçe parkı, Yalova Karaca Arboretumu, Ankara Dikmen Vadisinde Sakuralar bulunmaktadır.



   
  





  Ömürleri çok kısa olan bu narin çiçekleri görmek için, gideceğiniz bölgedeki çiçek açma zamanını bilerek gitmelisiniz, ülkemizdeki iklime göre Nisan sonunda açmaya başlayarak kısa bir süre dallarında kalıyor bu pembe beyaz, katmerli çiçekler ve aynı anda çiçeklenip bakmaya doyamayacağınız bir tabloya dönüşüyor, eğer çiçeklenme zamanını kaçırdıysanız yerlere kar gibi serilmiş taç yaprakları karşılayacaktır sizi.






     Evet artık buralarda da baharın müjdecisi Sakura ağaçları (Japon Kirazı/Süs Kirazı) tomurcuklanmaya başladı, bir kaç güne çiçeklenmeye başlarlar. Ağaçların çiçeklenmesiyle oluşacak bu doğal güzellik görülmeye değer. Sizde yılın bu tarihini takviminize işleyerek bu görsel şöleni mutlaka izleyin. inanın bu seyir her sene vazgeçemeyeceğiniz bir ilkbahar ritüeline dönüşecektir.

Çiçeksiz baharımız geçmesin...






Kirazlı Muhallebi





Malzemeler:

350 gr Kiraz
1 lt Süt
3 kaşık Un
2 kaşık Nişasta
1 çay bardağı Toz şeker
1 kaşık Margarin
1 paket Vanilya
1 paket meyveli Jöle


Yapılışı:

-Unu kavurun
-Tencereye süt, nişasta, kavrulmuş un, tozşeker, vanilya, margarini koyup karıştırarak pişirin
-Servis bardaklarına yarısına kadar boşaltın
-Her bardağa 3-4 kiraz koyun
-Jöleyi hazırlayıp muhallebilerin üzerine dökün, kiraz ile süsleyin
-Dolapta bekletip soğuk olarak servis yapın.


Afiyet olsun...